Schedelmeting

Maak nu een afspraak
Plagiocephalometrie of SkullyCare

Plagiocephalometrie is een moeilijk woord voor het meten van de omvang en vorm van de schedel. Voorheen deden we dit met een bandje dat om het hoofd werd gelegd en binnen enkele minuten hard werd. Zo hadden we een afdruk van het hoofd.  Sinds kort is er een nieuwe methode van het meten van het hoofdje, namelijk SkullyCare.

Bij SkullyCare wordt de meting gedaan door een app. Er is alleen een foto van het hoofdje van de baby nodig en binnen enkele minuten is de uitslag binnen. Het is dus een nog snellere en makkelijkere methoden om te meten. Voor het kindje minder vervelend en voor de ouders snel resultaat. Ook kunnen we vaker evalueren hoe het met de afplatting gaat.

skully care_kinderfysio 4 den bosch
schedelmeting_fysio4denbosch
Wanneer wordt deze meetmethode gebruikt?

Tegenwoordig wordt het advies gegeven om jonge baby’s op de rug te laten slapen, dit heeft voornamelijk met de veiligheid te maken. Hierdoor zien we wel steeds meer afgeplatte hoofdjes.

Omdat het lastig is voor baby’s om het hoofdje recht naar voren te houden, zal deze vaak opzij gedraaid worden. Als dit vaak naar de zelfde kant gebeurd, noemen we dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan afplatting van de schedel aan een zijde ontstaan. Dit noemen we een plagiocephalie. Met SkullyCare kan via een schedelmeting dus de mate van afplatting worden bepaald.

De kinderfysiotherapeut kan u adviezen en tips geven om de voorkeurshouding van uw kindje te verhelpen. Ook krijgt u oefeningen om de nek-, schouder- en rompspieren van uw kindje te trainen.

 

Hoe wordt de meting gedaan?

Uw kindje krijgt een mutsje op het hoofd. Daarna mag het kindje op de rug liggen en zorgt de ouder dat het naar boven kijkt. De kinderfysiotherapeut maakt dan vanaf boven een foto in de app. Alleen het mutsje, neusje en oortjes staan op de foto. In de app wordt de berekening gedaan en binnen een paar minuten is de uitslag binnen.

 

Wat geeft de uitslag aan?

De app berekent 2 waardes. Afplatting van het hoofdje aan 1 zijde. En de afplatting aan de achterzijde van het hoofdje de CI. In de app kunnen we meerdere metingen doen, waardoor we mooi in de tijd de vorm van het hoofdje kunnen bijhouden.

 

Mijn kindje heeft een afgeplatte schedel, wat nu?

Als uw kindje een afgeplatte schedel heeft of een voorkeurshouding van het hoofdje is het verstandig om het advies van een kinderfysiotherapeut te vragen. Samen gaan we dan kijken wat het beste bij uw situatie past.

Er zal eerst een intake gesprek en onderzoek plaatsvinden. Een onderdeel van dit onderzoek zal de meting zijn. Daarna wordt een behandelplan opgesteld. Dit zal bestaan uit:

  • Het geven van houdings- en draagadviezen.
  • Het geven van oefeningen om de spierkracht te verbeteren.
  • Het geven van oefeningen om de vaardigheden te verbeteren.
  • Het uitvoeren van nieuwe metingen om te voortgang te bepalen.

Als je kindje een voorkeurshouding heeft is het vaak goed om zo vroeg mogelijk het advies van een kinderfysiotherapeut te vragen. Zo heeft de voorkeurshouding zo min mogelijk effect op de motorische ontwikkeling van uw kindje.

 

Afspraak Maken

Wilt u een afspraak maken voor een schedelmeting van uw kind? U kunt contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 073-6140505 of mail naar info@kinderfysio4denbosch.nl.