Schedelmeting

Maak nu een afspraak
Plagiocephalometrie

Plagiocephalometrie is een moeilijk woord voor het meten van de omvang en vorm van de schedel. Het is een eenvoudige meetmethode om de mate van scheefheid van de schedel van uw kindje te bepalen. Hiermee kan worden bepaald of helmtherapie noodzakelijk is. Ook kan met behulp van deze meetmethode het resultaat van de kinderfysiotherapeutische behandeling geëvalueerd worden.

Wanneer wordt deze meetmethode gebruikt?

 

Tegenwoordig wordt het advies gegeven om jonge baby’s op de rug te laten slapen, dit heeft voornamelijk met de veiligheid te maken. Hierdoor zien we wel steeds meer afgeplatte hoofdjes.

Omdat het lastig is voor baby’s om het hoofdje recht naar voren te houden, zal deze vaak opzij gedraaid worden. Als dit vaak naar de zelfde kant gebeurd, noemen we dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan afplatting van de schedel aan een zijde ontstaan. Dit noemen we een plagiocephalie. Met de plagiocephalometrie of schedelmeting kan dus de mate van afplatting worden bepaald.

De kinderfysiotherapeut kan u adviezen en tips geven om de voorkeurshouding van uw kindje te verhelpen. Mochten de adviezen niet voldoende resultaat geven dan kan een kinderfysiotherapeutische behandeling zinvol zijn.

 

Hoe wordt de meting gedaan?

Een bandje van een flexibel materiaal wordt om het hoofdje aan gebracht. Na enkele minuten wordt dit bandje hard en is dus een exacte kopie van de vorm van het hoofd. Op het bandje worden een aantal vaste punten gemarkeerd, zoals de oren en de neus. Met behulp van deze afdruk worden uiteindelijk de metingen gedaan.

 

Mijn kindje heeft een afgeplatte schedel, wat nu?

Als uw kindje een afgeplatte schedel heeft of een voorkeurshouding van het hoofdje is het verstandig om het advies van een kinderfysiotherapeut te vragen. Samen gaan we dan kijken wat het beste bij uw situatie past.

De eerste begeleiding zal voornamelijk bestaan uit het geven van houdings- en draagadviezen. Hebben deze niet het gewenste resultaat dan is een intensievere begeleiding noodzakelijk. De meting kan, gedurende het behandelproces, als evaluatiemiddel gebruikt worden. Het wordt dan duidelijk of de afplatting minder wordt of juist niet. Vaak wordt de eerste meting bij de eerst of tweede afspraak uitgevoerd.

Als je kindje een voorkeurshouding heeft is het vaak goed om zo vroeg mogelijk het advies van een kinderfysiotherapeut te vragen. Zo heeft de voorkeurshouding zo min mogelijk effect op de motorische ontwikkeling van uw kindje.

Afspraak Maken

Wilt u een afspraak maken voor een schedelmeting van uw kind? U kunt contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 073-6140505 of mail naar info@fysio4denbosch.nl.