De hele dag rechtop zitten is nog niet zo  makkelijk als het lijkt. Wij als volwassenen weten daar alles van. Probeer maar eens goed recht op te zitten achter de computer of op de bank als je tv zit te kijken.  Van schoolgaande kinderen vragen we wel of ze een hele dag op een stoel willen zitten. En dan niet eens een hele comfortabele stoel maar een houten schoolstoeltje. Geen wonder dat kinderen gaan wiebelen , hangen of de meest onmogelijke houdingen aan gaan nemen. Dit kan de leerkracht storen, maar komt vaak ook de leerprestaties n iet ten goede.

Waarom is rechtop zitten nu zo belangrijk? Je lichaam functioneert beter in een goede houding, je spieren en gewrichten worden op de juiste manier belast en zo verkom je pijnklachten of blessures. Je houdt je spieren actief waardoor ze niet lui worden en je energie niveau op peil blijft.  Je blijft beter bij de les en bent minder afgeleid. In een juiste zithouding, kun je ook beter je arm en hand aansturen, waardoor je netter kunt schrijven.

Wanneer je moeite hebt met rechtop zitten is het goed om uit te zoeken waar de oorzaak ligt. Is je meubilair niet goed afgesteld op je lichaamslengte? Heeft je lichaam de beweging nodig of zoek je juist meer diepe druk door je benen om de poten te slaan, of je lichaam op de tafel te leggen. Zijn je romp spieren niet sterk genoeg om je lichaam zonder extra steun rechtop te houden. Of zit er een kromming in je wervelkolom, waardoor je gewoon echt niet rechtop kunt. Voor al deze oorzaken kan er een andere oplossing zijn en is het belangrijk om uit te zoeken wat bij jou past.

 

Hoe zit je nu goed recht op?

zithouding kinderen

 

 

 

  • Je voeten staan plat op de grond en wijzen naar voren
  • Je onderrug steunt tegen de leuning van de stoel.
  • Je hoofd is recht boven je romp
  • Je armen rusten rustig op tafel zonder dat je je schouders op tilt. Hierbij zijn je ellebogen 90 graden gebogen.
  • Houdt een vuist ruimte tussen de tafel en je buik.

Heb je moeite om dit vol te houden dan is het misschien nodig om je houdingsspieren extra te trainen. Of heb je misschien meer tips of aanpassingen nodig voor een goede houding. Hier kan de kinderfysiotherapeut goed bij helpen. Ook als je rug- nek- of hoofdpijnklachten hebt kan dit komen door of verergeren door een slechte zithouding. Ook dan kan de kinderfysiotherapeut je goede tips en adviezen geven om deze klachten te verhelpen.

Afspraak Maken

Heeft u vragen over fysiotherapie bij kinderen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact op met onze praktijk via telefoonnummer 073-6140505 of mail naar info@kinderfysio4denbosch.nl.

Kind voert oefening uit tegen hoofdpijnklachten.
Kinderfysiotherapeut en kind steken hun handen op voor de foto.